Test Opóźnionej Alergii Pokarmowej (nietolerancji pokarmowej)
Spośród wszystkich znanych testów opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej), stosowanych na świecie - Kod Metaboliczny jest najskuteczniejszy
Kod Metaboliczny – Twój sprzymierzeniec w walce z chorobami cywilizacyjnymi
Kod Metaboliczny to nowoczesny, cytotoksyczny test opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej), pozwalający zidentyfikować szkodliwe produkty wywołujące reakcję alergiczną.
Kod Metaboliczny jako jedyny znajduje klucz do układu odpornościowego, czyli określa Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny, dzięki któremu można dostosować pożywienie do fenotypu człowieka.
Dlaczego test Kod Metaboliczny jest lepszy od popularnych testów IgG?
Kod Metaboliczny wyróżnia się wśród wszystkich znanych i stosowanych na świecie testów opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej):
- niezwykłą precyzją – ujawnia ukryty i szkodliwy wpływ produktów spożywczych,
- kompleksowością – pozwala na wykonanie analizy morfologicznej, a nie ilościowej, dzięki czemu bada cały układ białokrwinkowy, nie tylko przeciwciała klasy IgG czy IgE,
- niespotykaną czułością – wykrywa wszelkie reakcje, jakie wywołuje dany produkt spożywczy,
- wnikliwością – ocenia siłę reakcji na dane alergeny, a nie tylko stwierdza jej występowanie,
- zakresem badania – analizuje 200 produktów spożywczych i dodatków chemicznych, podczas gdy większość testów bada około 60 produktów,
- efektem terapeutycznym – pozwala wyeliminować przewlekłe stany zapalne (przyczyny chorób przewlekłych) poprzez wskazanie najbardziej odpowiednich dla danej osoby składników pożywienia,
- skutecznością potwierdzoną w centrach medycznych w Stanach Zjednoczonych, w Europie i Azji.
Jak przebiega badanie Kodu Metabolicznego?
Czterostopniowa skala oceny stopnia
nasilenia opóźnionej alergii pokarmowej
(reakcja alergiczna obserwowana pod mikroskopem w testach cytotoksycznych in vitro)
0 Brak reakcji
Zdjęcie przedstawia prawidłowy obraz krwi żylnej. W centralnej części komórki nie zachodzi reakcja alergiczna w kontakcie z antygenem zawartym w pożywieniu.
1 Pierwszy stopień reakcji
Widać reakcję alergiczną pierwszego stopnia. W kontakcie z antygenem dochodzi do pojedynczych uszkodzeń leukocytów, co wywołuje słabą reakcję odpornościową. Na skutek reakcji białe krwinki ulegają uszkodzeniu.
2 Drugi stopień reakcji
Oto reakcja alergiczna drugiego stopnia. W następstwie kontaktu krwi z antygenem zniszczeniu ulega prawie połowa białych krwinek. Rulonizacja czerwonych komórek krwi sprawia, że nie są one już w stanie skutecznie spełniać swojej funkcji.
3 Trzeci stopień reakcji
Widoczna na fotografii silna reakcja alergiczna to odpowiedź organizmu na kontakt z antygenem. Uszkodzona jest ponad połowa białych krwinek. Płytki krwi tworzą skupiska i otaczają leukocyty, które następnie obumierają. Przerwanie błony komórkowej białych krwinek powoduje uwolnienie do krwi zawartości komórek wraz z toksynami .
4 Czwarty stopień reakcji
Na zdjęciu obserwujemy bardzo ostrą reakcję alergiczną, w przebiegu której dochodzi do rozerwania błony komórkowej leukocytów, a zawartość komórek dostaje się do krwi. Obumarciu ulegają prawie wszystkie leukocyty.
Bez względu na przyczynę opóźnionej reakcji alergicznej na pokarm ocenia się, że problem ten dotyczy około 99% ludności! Jeśli obserwujesz u siebie jakiekolwiek symptomy opóźnionej alergii pokarmowej, nie czekaj! Sprawdź, jakich produktów musisz się wystrzegać, korzystając z testu Kod Metaboliczny, i ciesz się zdrowiem!
Jak interpretować wyniki testu?
Kto może interpretować wyniki testu Kod Metaboliczny?
Wyniki testu opóźnionej alergii pokarmowej Kod Metaboliczny analizować i interpretować może wyłącznie certyfikowany dietetyk lub lekarz, który posiada specjalistyczną wiedzę o opóźnionych alergiach pokarmowych i zna specyfikę Terapii Fenotypowej.
Dlaczego nie wolno samodzielnie posługiwać się wynikami badania?
Samodzielna interpretacja wyników testu oraz wprowadzanie zmian w sposobie odżywiania grozi ryzykiem powstania poważnych niedoborów pokarmowych i zaburzeń funkcjonowania organizmu.
Program żywieniowy musi spełniać szereg wymagań, aby zapewnić właściwą podaż niezbędnych składników odżywczych. W okresie stosowania diety eliminacyjno-rotacyjnej musi być ona odpowiednio modyfikowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu pacjenta. Długotrwały niedobór składników odżywczych na skutek stosowania źle zbilansowanej diety może być szkodliwy dla zdrowia.
Ponadto po wprowadzeniu zmian w sposobie odżywiania, w organizmie zachodzi szereg reakcji biochemicznych m.in. następuje przyśpieszona lipoliza. Do krwi wyrzucane są ogromne ilości toksyn z tkanki tłuszczowej. Krążąc w organizmie, mogą zaburzyć funkcjonowanie niemal wszystkich organów, łącznie z układem nerwowym. Dlatego w trakcie terapii niezbędna jest stała opieka dietetyka i lekarza. Wtedy cały proces przebiega prawidłowo, jest w pełni bezpieczny i efektywny.
Posługiwanie się wynikami badania bez nadzoru specjalisty jest ryzykowne i może być szkodliwe dla organizmu.
Co oznaczają kolory?
biały – produkt niewywołujący niepożądanej reakcji układu immunologicznego (włączenie produktu do diety rotacyjnej)
czerwony – produkt wywołujący niepożądaną reakcję układu immunologicznego (całkowite wykluczenie produktu z diety na okres wyznaczony przez dietetyka prowadzącego)
zielony – produkt wywołujący niepożądaną reakcję układu immunologicznego (produkt może być warunkowo włączony do diety zgodnie z zaleceniami dietetyka prowadzącego)
Dodatkowe oznaczenia i informacje
znak gwiazdki (*) – wysoki poziom pestycydów i innych substancji toksycznych
znak minus (-) – oznacza, że produkt ten bardzo często powoduje reakcje
(ctrl) – dodatkowe pole kontrolne dla danego produktu